FACE LIFT DIET – diēta ādas skaistumam

08.11.2017, 3ade.lv

FACE LIFT DIET – diēta ādas skaistumam

Domāju, ka par dr. Nikolasa Perikones diētu būsiet dzirdējuši arī iepriekš. Nikolass ir vadošais ASV dermatologs, pētnieks, zinātnieks un grāmatu autors. Viņš ir populārs ar savu neinvazīvo, visaptverošo pieeju, kas ādas kvalitāti uzlabo ar uzturu, vitamīniem un pareizu ādas kopšanu. Perikone ir izstrādājis dažus no visprogresīvākajiem novecošanās ādas kopšanas līdzekļiem. Viņa pacientu vidū: Džūlija Robertsa, Keita Blanšeta, Kima Ketrola. Taču šobrīd viņu visreklamētākais sniegums ir tā saucamā face lift diet.

Iepriekš par to jau biju stāstījusi, tomēr, tā kā plānoju šo eksperimentu atkārtot, ēdienkarti papildināju.

Manas vadlīnijas

Perikone viens no pirmajiem izteicis domu par to, ka priekšlaicīgu novecošanos, kā arī veselības problēmas, organismā izraisa tā saucamie brīvie radikāļi. Šajās molekulās vienam no atomiem ir nestabils elektrons, un, lai izdzīvotu, tam ir jāatrod pāris. Lai to panāktu, brīvie radikāļi plēš saites starp mūsu organisma šūnām (imūnsistēmas, nervu šūnas uc), novājina tās, lai šo elektronu iegūtu.

Šāda procesa sekas ir gaužām bēdīgas: šūnu saites ir bojātas, tāpēc organismā sāk veidoties dažādas slimības: sākot ar autoimūnajām līdz onkoloģiskajām. Brīvo radikāļu "darba" rezultāti ietekmē arī ādu: agrīnās grumbiņas, psoriāze, ekzēma, dermatīts ir tieši saistīti ar brīvo radikāļu aktivitāti.

Šo kaitīgo molekulu vitalitāte un aktivitāte stimulē hormonu kortizolu, kas producējas stresa laikā, kā arī nepareiza uztura un vitamīnu trūkumu dēļ.

Brīvo radikāļu neitralizēšanai var līdzēt tikai antioksidanti, sarežģītas struktūras organiskie savienojumi (dažādu grupu vitamīni: A, B uc). Tie ātri mijiedarbojas ar brīvajiem radikāļiem, veido jaunas molekulas, kas nepiedalās reakcijās un neiznīcina saites starp šūnām.

Nikolass Perikone izsecinājis, ka, izslēdzot no uztura produktus, kas izraisa brīvo radikāļu veidošanos, un atstājot antioksidantus saturošos, novecošanās procesu iespējams palēnināt.

Bet, kā mēs labi zinām, gandrīz visas diētas paredz striktus ierobežojumus, kas organismu novājina.

Nikolasa Perikones diēta ne tikai uzlabo ādas kvalitāti, matus, nagus, bet arī piešķir organismam izturību, kā arī ļauj tikt vaļā no papildus kilogramiem. Face lift diet, atšķirībā no vairākuma diētu, ietver daudzveidīgus un vērtīgus produktus.

Ievērojot uzturu pēc Perikones principa, jāvadās pēc noteiktas secības: vispirms jāuzņem olbaltumvielām bagāta pārtika, tad ar šķiedrvielām, un beigās – ogļhidrātiem (augļi). Šāda pieeja palēnina cukura uzsūkšanos un neizraisa lieko tauku nogulsnēšanos.

 

Ardievas kefīrs-ābols-kefīrs

Kādus produktus Nikolass Perikone iesaka?

• treknu zivi (lasis, tuncis, skumbrija, butes, foreles);

• jūras veltes (garneles, mīdijas, astoņkāji, kalmāri, austeres, krabji uc);

• liesa putna gaļa (tītars un vista bez ādas);

• subprodukti (ikri, paipalu olas, rūgušpiena produkti bez piedevām);

• augļi ar zemu laiku saturu (zaļie āboli, persiki, citrusaugļi, kivi, plūmes, bumbieri, granātāboli, ananāsi);

• ogas svaigā un saldētā veidā (jo īpaši acai ogas, mellenes, avenes, zemenes, kazenes);

• dārzeņi ar zemu cietes saturu (visi kāposti, zaļie un zilie dārzeņi, paprika, tomāti, rāceņi, redīsi, garšaugi, lapu salāti, pupas) un sēnes;

• sojas produkti, tofu;

• sēklas, sēklas, rieksti, žāvēti augļi nelielās devās;

• graudaugi (auzu pārslas, brūnie rīsi);

• Zaļā tēja, mežrozīšu novārījums, ingvera tēja, svaigi spiestas sulas, kokteiļi, augļu dzērieni, augļu dzērieni bez cukura, tīrs minerālūdens.

 

Kādi pārtikas produkti diētas laikā jāizslēdz:

• alkohols, kafija, veikalā pirktās sulas un dzērieni, enerģētiskie dzērieni;

• konfektes, konditorejas izstrādājumi, ievārījums, cukurs, kūkas;

• mīklas izstrādājumi (arī pelmeņi, makaroni utt.);

• saldie augļi (banāns, melone, vīnogas, cidonija, hurma, mango, rozīnes, papaija);

• cieti saturoši dārzeņi un daži citi (kukurūza, kartupeļi, bietes, burkāni);

• taukaina gaļa, subprodukti;

• kūpināti produkti, desiņas;

• marinādes, marinēti dārzeņi, konservi, mērces, majonēze;

• ātrās uzkodas;

• dzīvnieku izcelsmes tauki (sviests, margarīns);

• taukus saturošie piena produkti, sieri;

• graudaugi.

Ir divas metodes: pirmā - ādas stiprināšana un atjaunošana, savukārt otra paredzēta ādas un šūnu attīrīšanai no kaitīgajām sastāvdaļām. Abu diētu kurss ir vienāds - izmēģinājuma versija 3 dienām un visaptveroša programma 28 dienām, kas ietver diētu kombinācijas.

 

Dienā paredzētas 5 ēdienreizes. Gatavot ieteicams uz tvaika, likt cepeškrāsnī vai vārīt.

Pirms rīta maltītes ieteicams izdzert glāzi vēsa ūdens (avota, minerālūdens) ar citronu, lai aktivizētu gremošanu. 

 

Aptuvenā ēdienkarte dienai:

BROKASTIS:

Omlete no trim olām un / vai 150 g ceptas vai vārītas zivs bez sāls, bet ar zaļumiem.

Puse uz ūdens vārītu auzu pārslu.

Tēja un pēc 30 minūtēm - glāze avota vai nesālīta minerālūdens.

 

LAUNAGS:

180 g cepta laša.

2 salātu tases: salātlapas un zaļie dārzeņi ar olīveļļu un citronu.

1 kivi un nedaudz ogu.

pusotra glāze ūdens.

 

PUSDIENAS:

180 g jūras zivs (vislabāk lasi).

zaļo lapu salāti.

puse tasītes NE sakņu dārzeņu – cepeškrāšnī cepti vai uz tvaika.

pusotra glāze ūdens.

 

UZKODA:

Glāze jogurta bez piedevām

Sauja riekstu: mandeles, lazdu rieksti un valrieksti.

 

VAKARIŅAS:

100 g vistas krūtiņas vai glāze jogurta.

Sauja riekstu.

1 bumbieris vai ābols.

 

 

Lai prāts priecīgāks:

• Omletei pievieno sēnes vai pilnībā aizstāj to ar olām ar pusi avokado;

• No ogām un augļiem gatavo smūtiju;

• Vārītu krūtiņu var aizstāt ar uz tvaika gatavotām kotletēm no tītara vai vistas filejas;

• Auzu pārslu aizstāj ar brūnajiem rīsiem;

• Ieteicamo riekstu un tofu daudzumu liek uz siltiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem ar ķimenēm;

• Zivis aizstāj ar siltiem salātiem no jūras veltēm, salātlapām un selerijas;

• Izvēlamies attīrošo augu tēju un ingvera tēju ar kanēli.

Papildus atļauts 50 grami tumšās šokolādes dienā.

 

Omlete kā bērnudārzā: olas dzeltenumos atdali no baltumiem. Pirmos līdz viendabīgai masai sajauc ar pienu. Citā traukā līdz biezu putu konsistencei sakuļ baltumus. Formu apsmērē ar plānu olīveļļas kārtu cepšanai, uzlej omletes maisījumu un liek līdz 200 ° uzkarsētā krāsnī. Cep aptuveni pusstundu.

***

Salātu vietā - pupiņas ar sēnēm. Piemēram, Šitakē sēnes satur daudz vērtīgu antioksidantu. Gailenes ir bagātas ar selēnu, kas labvēlīgi ietekmē nieres un uroģenitālo sistēmu. Turklāt liela daļa sēņu satur bagātīgu D vitamīnu daudzumu – ieteicams cilvēkiem, kuri reti uzturas saulē.

***

Ceptas zivs vietā - krēmzupa ar jūras veltēm. Garneles (vai citas jūras veltes) - 500 g; olīveļļa cepšanai - 1 ēdamkarote; sīpols - 1/4 gab .; tomāti - 2 gab .; provakariešu garšaugi, ķiploki - pēc garšas.

Garneles attīra, novāra (aptuveni 3 minūtes). Sagrieztos sīpolus ar ķiplokiem apcep, pievieno tomātus. Kopā ar garnelēm liek blenderī, atšķaida ar buljonu, sablenderē līdz viendabīgai masai. Zupu-biezeni uzsilda un liek galdā, apkaisot ar ķirbju sēklām.

***

Zivis var pagatavot ar spinātiem. Piemēram, lasis - 150 g; olīveļļa - 1 ēdamkarote; spināti - 1 buntīte; provansas garšaugi – pēc garšas; ziedkāposti - 200 g.

Zivis nomazgā un attīra, pieliek ar olīveļļu, pārkaisa ar zaļumiem un cep cepeškrāsnī 180 ° C temperatūrā uz 10 minūtēm. Spinātus liek uz pannas un cep ar olīveļļu, pievieno ķiploku šķēlīti un ¼ h rīvēta ingvera. Kā piedevu var likt vārītus ziedkāpostus olā.

***

Iecienīto paltusu gatavoju šādi: cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 ° C. Sagatavo pergamenta papīru. Lapu vidū liek paltusu, kas iepriekš sagriezts steikos. Pievieno piparus, timiānu un citronu sulu. Zivij virsū liek sparģeļu šķēlītes, puravus, citronu šķēlītes un dilles. Aploksni rūpīgi aizver.

Paltusu aploksnē liek cepeškrāsnī. Labāk ir ievietot papīra aploksni šāda paša izmēra cepamajā formā. Cep aptuveni 7 - 10 minūtes, atkarībā no zivs biezuma. Iegriez pergamenta maisa malu. Pasniedz galdā.

***

Kā gan bez taukus dedzinošās kokteiļu receptes: vājpiena kefīrs - 200 ml; zaļais ābols - 1 gb; kivi - 1 gb .; pētersīļi - 1 buntīte. Gatavošana: kivi nomizo, ābolam izņem sēklas (vērtīgo mizu atstājam) un sagriež gabalos. Blenderī ielej kefīru, ābolu un kivi šķēlītes un sasmalcinātus zaļumus. Visas sastāvdaļas sablenderē līdz viendabīgai masai.

 

Ir skaidrs, ka ne jau katram būs pa spēkam aizstāt ierasto steiku un biezpienu ar tik aktīvu zivs klātbūtni. Tādēļ pēc pirmajām trim dienām Perikone iesaka izslēgt no uztura uzkodas un papildināt to ar ierastajiem produktiem. Piemēram, pirmajās 3 dienās pusdienās var likt galdā griķus, bet vakariņās - biezpiena sacepumu. Ceturtajā dienā brokastis papildini ar 2 pilngraudu grauzdiņiem ar mērci (plānu medus vai džema kārtu). Uzkodas atļauts gatavot no jebkuriem augļiem un dārzeņiem. Vakariņās atļauts likt galdā jebkādu gaļu (izņemot pārāk taukainu un ceptu).

Papildus pareizam uzturam 30-40 minūtes dienā jāvelta sporta aktivitātēm, biežāk jāuzturas brīvā dabā, jāiet kontrasta dušā, jāapmeklē sauna. Vēl ārsts mudina izmantot kosmētiku sejas ādas masāžai un problemātiskajām vietām, ietīšanas.

 

Diētas trūkumi, kontrindikācijas

Starp mīnusiem jāpiemin visai vienveidīgā ēdienkarte, kuras pamatā ir omlete, zivis. Ogas un dārzeņu salāti. Vēl viens trūkums – diētas mērķis ir attīrīt ķermeni un ādu, un nevis zaudēt svaru, tāpēc uz tievēšanu var diži necerēt. Nedēļas ilgās diētas laikā, ņemot vērā lieko šķidrumu, iespējams zaudēt maksimāli 1,5 kg. Ja nesporto un neuzņem nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, šim ciparam nāk klāt muskuļu masas zudums, kas, protams, nav labi.  

Visbeidzot, pēdējā nianse - diēta paredz lielu šķidruma uzņemšanu, par cik augu šķiedru un olbaltumvielu leilais daudzums uzturā var radīt problēmas ar gremošanu un aizcietējumus.

Kontrindikāciju nav daudz:

• Hronisku, vīrusu un infekcijas slimību esamība, iekaisuma procesi;

• Pacients nesen pārcietis operāciju vai traumu, iziet rehabilitāciju;

• Diēta aizliegta māmiņām laktācijas periodā un grūtniecēm;

• Diēta aizliegta bērniem līdz 14 gadu vecumam, vecāka gada gājuma cilvēkiem (no 70 gadiem);

• nopietni vielmaiņas traucējumi, novājināta imunitāte;

• gremošanas trakta un dzemdes kakla sistēmas slimības, izkārnījumi un gremošanas traucējumi, nieru un aknu slimības;

• sirds un asinsvadu slimības;

• kritisks holesterīna līmenis asinīs;

• alerģija pret diētas pamatsastāvdaļām

• psiholoģiskas slimības, tendence uz bulīmiju un anoreksiju.

 

Dakteris iesaka lietot arī uztura bagātinātājus un vitamīnus. Lūk arī pilnais saraksts:

- 5000 SV A vitamīna

- B vitamīnu komplekss

- C vitamīns 1000 mg

- Askorbilpalmitāts 500 mg

- 200-400 SV E vitamīna

- Vitamīnu komplekss kalcijs / magnijs (kalcijs citrāta formā) 1000 mg / 400 mg

- Selēns 200 μg

- Cinks 15-30 mg

- Hroms 200 μg

- Acetil-L-karnitīns 500-1500 mg

- alfa-lipoīnskābe 100 mg

- Koenzīms Q10 30-100 mg līdz 40 gadiem, 100 mg - pāri 40 gadiem

- L-glutamīns 500-2000 mg

- Omega-3 / omega-6 taukskābes 2000/1000 mg

- Piknogenols 50-100 mg

 

 

komentāri

  • Reklāmkarogs
  • Reklāmkarogs