Ставьте like и читайте!

Produkti, kas vairo ēstgribu

09.01.2017, 3ade.lv

Produkti, kas vairo ēstgribu

Vai esi manījis, ka no dažiem produktiem apetīte tikai vairojas? Šķiet, ka nupat biji paēdis, taču kājas tipina ledusskapja virzienā nu jau pēc pusstundas. Dietologi iesaka šādus produktus izslēgt no ēdienkartes bez žēlastības – tie nav nedz barojoši, nedz tievēšanai draudzīgi - pat tad, ja mēģini rūpīgi sekot līdzi kaloriju skaitam un neko lieku mutē neņemt.

Baltmaize. Maize tiek cepta no attīrītiem graudiem, proti bez šķiedrvielām – vērtīgākās sastāvdaļas, kas palēnina ogļhidrātu un tauku uzsūkšanu. Šķietami sātīgais produkts tiek mirklī sagremots, taču pēc pāris stundām bada sajūta atgriežas. Tam visam nāk klāt nebūt ne veselīgākās sastāvdaļas - lai maize būtu gardāka un uzglabātos ilgāk.

Svaigi spiesta sula. Neviens jau nesaka, ka tā ir veselībai nedraudzīga, taču būtu jāatminas par tās sastāvā esošo cukuru. Sula izraisa strauju insulīna kāpumu un tikpat strauju tā kritumu, kā rezultāts - bada sajūta. Savukārt šķiedrvielas neesamība, ko satur augļu mīkstums – padara šo produktu par viegli absorbējamu. Esi izdzēris sulas glāzi, taču sāta sajūtas kā nav, tā nav.

Un paturi prātā, ka vitamīni sašķeļas saskarsmē ar gaismu un skābekli, tāpēc nenogaidi ar svaigi spiestas sulas degustāciju ne uz sekundi!

Alkohols. Līdz ar katru izdzerto vīna glāzi pieaug arī apetīte. Un vaļsirdība šeit nav pie vainas. Alkohols provocē hormona leptīna palielināšanos asinīs - tas ir atbildīgs pat sāta sajūtas rašanos. Vienkāršā valodā runājot, leptīns pasaka organismam priekšā, ka ir pienācis laiks beigt ēst. Tā vien šķiet – esi izdzēris glāzīti, leptīns ir cēlies – apetīte mazinājusies. Taču šis hormons apslāpē ēdiena garšas sajūtas. Bet smadzenes, kā zināms, apmānīt nedrīkst. Apmierinājuma sajūta nepāriet, tu ēd arvien vairāk un vairāk.

Turklāt alkohols «izskalo» ogļhidrātu rezerves, izraisot vēlmi pēc iespējas ātrāk tās papildināt.

Nātrija glutimāts. Nātrija glutimāts jeb E261, kas atrodams ātrajās uzkodās un daudzos pusfabrikātos, garšas receptoriem ēdienu liek sajust izteiktāk, attiecīgi, ēst arvien vairāk un vairāk.

Sojas mērce un sojas produkti. Vēl nesen soja tika attiecināta pie veselīgajiem produktiem, savukārt sojas mērce kā alternatīva sālij tika jaukta klāt teju visam. Šodien uztura speciālisti atzīmē, ka soja ir bagāta ar izoflavoniem – hormoniem, kas uz organismu uzdarbojas līdzīgi estrogēniem. Estrogēnu palielināšanās veicina tauku rezervju pieaugumu. Tam visam nāk klāt nātrija glutamāts, ko satur sojas mērce – un iegūst īstu spridzekli.

Cukura aizvietotāji. Aizstājot tradicionālo cukuru ar cukura aizvietotāju mēs ceram uz to, ka organisms tiks apmānīts, un tādējādi palīdzēs ātrāk notievēt. Kā izrādās, smadzenes saņem signālu par to, ka tūlīt tūlīt viņām tiks iedots gardumiņš, un līdz ar to arī kalorijas un vielas, ko satur cukuri, bet... tas nenotiek. Rezultātā smadzenes pieprasa kompensāciju. Tāpat kā viss organisms kopumā. Līdz ar to, pēc ārstu un dietologu uzskatiem, eksperimenti ar cukura aizvietotāju var izprovocēt diabētu.

Sālīti un marinēti produkti. Līdzīgi nātrija glutomātam, sāls un etiķis paaugstina receptoru jutību, tātad, palielina apetīti. Gurķīšu burciņa vienā piegājienā – vieglāk par vieglu!

Garšvielas. Jaunmodīgās diētas pauž: nē vienmuļam bezgaršīgam ēdienam, tik jāpievieno klāt vairāk garšvielu, un aiziet – tievē! Patiesībā, pārmērīgs garšvielu daudzums ir būtisks pārēšanās iemesls. Mūsu receptori nejūt produktu īsto garšu, smadzenes nesaņem signālu par sāta sajūtu, kā rezultāts – pārēšanās.

Majonēze. Vairums cilvēku visos iespējamos veidos no šī kaitīgā produktu cenšas izvairīties. Ražotāji sola to padarīt par mazāk taukainu, taču ne veselīgāku.  Jo šī produkta sastāvā (tāpat kā ketčupā) ir milzīgs piedevu skaits, kas maina ēdiena garšu, liekot smadzenēm apmānīties un likt mums ēst arvien vairāk.

komentāri

  • Reklāmkarogs